Тема

Четиринадесетата година на вестник „Строител“

2023-та бе поредната динамична и изпълнена с предизвикателства година за в. „Строител“, но също и успешна, защото медията продължи да открива нови възможности за развитие и да се усъвършенства. Изминалите 12 месеца бяха наситени с много събития, които екипът отрази безпристрастно и професионално, като отново първи информираше за дейността и политиките на Камарата на строителите в България. Изданието на КСБ не само популяризира работата на Камарата, но и всяко нейно важно мероприятие, като често бе и техен инициатор и организатор. Успоредно вестникът следеше всички ключови строителни проекти у нас, напредъка по изпълнението на европейските програми, законодателните инициативи в страната, касаещи строително-инвестиционния процес, работата на правителството, министерствата, Народното събрание, общините, ресорните агенции и администрации, като представяше интервюта на ключови за сектора личности. През цялата година важна тема на страниците на вестника бе и дейността на европейските институции, особено решенията, касаещи развитието на строителния отрасъл. Изданието коментираше актуалните въпроси с българските евродепутати и други представители на ЕК и ЕП. Медията не пропускаше и най-любопитните събития в света. Всяка съществена информация бе публикувана и на интернет сайта ни www.vestnikstroitel.bg. Читателите я получаваха бързо и удобно и на специално създадения от медията канал в приложението Viber, както и чрез профилите на в. „Строител“ в социалните мрежи Facebook, Twitter и Linkedin. Богатото съдържание на уебсайта продължи да привлича все по-голям брой посетители и да регистрира рекорди през цялата 2023 г.

Изданието се изяви като изключителен организатор на събития. 2023 г. започна с провеждането на втория годишен конкурс за кореспондентите на в. „Строител“ от всички Областни представителства на Камарата. Победителите бяха представени в печатното издание, където споделиха какво значи за тях признанието. Отличилите се кореспонденти бяха информирани от прокуриста и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова, че ще получат призовете си на мероприятие на вестника през февруари.

Важен момент за екипа през януари бе отпечатването на фотоалбум „15 години строим европейска България“, създаден по повод 15-ата годишнина на КСБ, която браншовата организация отбеляза през 2022 г. В него са събрани над 170 фотографии на значими обекти от София и страната, изпълнени от фирми членове на КСБ, част от ежегодната изложба на Камарата и в. „Строител“ „Виж София - заедно строим за хората“, която се реализира със съдействието на Столичната община (СО).

В началото на годината в. „Строител“ получи покана от „Метрополитен“ ЕАД да бъде медиен партньор на проявите по случай 25 г. от въвеждането в експлоатация на първия участък от Софийското метро – между станциите „Сливница“ и „Константин Величков“. Сред събитията бяха Научно-техническа конференция с международно участие, посещения на обекти от метрото, изложба и тържествен концерт, на който бяха наградени участници в строителството и експлоатацията на подземната железница. Изданието стартира и специална рубрика „25 години столично метро“, в която представи историята на метрополитена и интервюта с личности, дали своя принос за развитието му.

На 25 януари екипът на в. „Строител“ стартира провеждането на анкета сред фирмите, вписани в ЦПРС. С цел да направи изданието по-полезно в лесна за попълване форма попитахме компаниите: Получавате ли редовно в. „Строител“?; Четете ли в. „Строител“?; Кой вариант предпочитате - хартиен или електронен, като PDF на e-mail?; Кои са темите, които бихте искали да виждате на страниците на изданието, за да Ви бъде по-полезно?; Какви са Вашите препоръки към нас?. Тя продължи няколко месеца. Резултатите от проучването бяха обобщени и предоставени на ръководството на КСБ.

Февруари продължи интригуващо –

в. „Строител“ проведе двудневен обучителен семинар за своите кореспонденти от Областните представителства на КСБ.

Той се състоя в „СПА Хотел Персенк“ в Девин и премина при голям интерес. Темата на форума бе „Ролята на съвременния кореспондент – възможности и предизвикателства“. Основни лектори бяха доц. Георги Лозанов, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“, и Драгомир Симеонов, журналист, радио и тв водещ. Специален гост бе кметът на Девин Здравко Иванов. В. „Строител“ бе представен от инж. Пламен Пергелов, председател на СД на „Вестник Строител“ ЕАД и член на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС, инж. Благой Козарев, член на СД на в. „Строител“ и председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) на КСБ, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на изданието. В него се включи и почти целият екип на медията. Събитието завърши с връчването на наградите от втория годишен конкурс на кореспондентите на в. „Строител“.

През март в Силистра се проведе първата за 2023 г. открита изнесена приемна,

организирана от Областното представителство на КСБ в града и в. „Строител”. Това бе 15-ият форум от старта на инициативата. В срещата участваха председателят на ОП Силистра инж. Ивелин Лозев, инж. Цанка Атанасова, член на УС на КСБ, прокуристът и гл. редактор на изданието на КСБ Ренета Николова и ръководители на фирмите – членове на ОП. Специални гости бяха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и инж. Христо Димитров, председател на Контролния съвет (КС) на КСБ. В рамките на приемната се състоя среща с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, в началото на която се включиха и представители на местната власт от румънския град Нъводари.

В. „Строител“ бе съорганизатор и медиен партньор на традиционната годишна работна среща на ОП на КСБ – Варна, и община Варна, на която бе представена строително-инвестиционната програма на местната власт и бяха дискутирани актуалните проблеми пред бранша. Събитието откриха председателят на ОП Варна инж. Пенко Стоянов и кметът на Варна Иван Портних. От страна на общинската администрация участие взеха и зам.- кметовете на Варна инж. Христо Иванов и Пламена Маринова и главният архитект на Варна Виктор Бузев. Гости на събитието бяха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата, зам.-председателят на УС на Камарата и председател на ОП на КСБ – София, инж. Любомир Качамаков и изп. директор на КСБ арх. Иван Несторов. В срещата се включиха и инж. Христо Димитров, инж. Стамат Стаматов, член на УС на КСБ, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител”, членове на ОблС и КС на ОП Варна и др. След събитието в община Варна в кк „Св. св. Константин и Елена” се проведе първата регионална среща на ръководството на КСБ и председателите на Областните представителства на Камарата, на която в. „Строител“ също бе съорганизатор и медиен партньор.

На 30 март в. „Строител“ и КСБ проведоха форум на тема

„Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“.

Събитието се състоя в София и бе открито от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, кмета на СО Йорданка Фандъкова и инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ и председател на Съвета на настоятелите на Фондация „Български строител“. Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел направи ключово изказване на конференцията. „Благодаря на КСБ и в. „Строител” за поканата да бъда ключов лектор на конференцията на високо равнище. Благодаря и на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, и на главния редактор на в. „Строител“ Ренета Николова за интересната дискусия“, написа в профила си във Фейсбук еврокомисар Мария Габриел след края на форума.

На 3 април в. „Строител“ навърши 14 години. Традиционно на рождения си ден екипът направи равносметка за постигнатото и начерта планове за бъдещото си развитие. Те ще са свързани със стремежа му да представя актуална и коректна информация, да спазва принципите на етичната журналистика и да следва своя приоритет №1 – да бъде полезен на строителния бранш, но също и на институциите и обществото.

През април в. „Строител“ бе съорганизатор на работна среща между КСБ, местната структура на браншовата организация и кмета на община Велико Търново и председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) инж. Даниел Панов, която се състоя във Велико Търново. На нея присъстваха и кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов, на Стражица - Йордан Цонев, и инж. Петя Бакалова, началник РДНСК - Велико Търново. От страна на Камарата в срещата взеха участие председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, зам.-председателите на УС на КСБ инж. Иван Моллов и инж. Любомир Качамаков, членовете на УС инж. Любомир Шербетов и инж. Красимир Атанасов, който е и председател на ОП на Русе, инж. Благой Козарев, председател на КПЕ, арх. Иван Несторов, изп. директор на КСБ, Венцислав Дончев, председател на ОП на КСБ – Велико Търново, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова, както и представители на строителните компании от региона. В рамките на посещението на ръководството на КСБ във Велико Търново се проведе и втората регионална среща с председатели на Областните представителства на КСБ, на която в. „Строител“ бе съорганизатор и медиен партньор.

Месец май в. „Строител“ отново се доказа като чудесен съорганизатор

на работна среща на ОП на КСБ – Смолян, с кметове на родопски общини, на която бяха обсъдени актуалните предизвикателства пред сектор „Строителство“ и местната власт. Събитието се състоя в сградата на община Смолян, като негови домакини бяха кметът на Смолян Николай Мелемов, Владимир Кехайов, член на УС и ИБ на КСБ и почетен председател на ОП на КСБ – Смолян, и инж. Асен Соколов, председател на ОП Смолян. В него се включиха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметовете на Рудозем - Румен Пехливанов, на Баните - Павлин Белчев, и на Девин - Здравко Иванов, зам.-кметът по строителство на Смолян инж. Мариана Цекова и инж. Румяна Янчевска, управител на „ВиК“ ЕООД – Смолян. От страна на Камарата участие взеха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата, изп. директор арх. Иван Несторов, инж. Благой Козарев, председател на КПЕ, Любомир Пейновски, председател на УС на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ) и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител”.

Следващата работна среща, на която в. „Строител“ бе съорганизатор, бе между КСБ и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ), на която двете организации преподписаха меморандума си за сътрудничество. Това се случи на официално събитие на територията на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД. Делегацията на КСБ бе посрещната от Антоанета Барес, изп. директор на НКИЗ, и Златина Георгиева – председател на СД на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“. Символичен домакин от страна на Камарата бе инж. Николай Николов, председател на ОП на организацията в Бургас. От КСБ в събитието се включиха още инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС на КСБ, арх. Иван Несторов, изп. директор на КСБ, инж. Благой Козарев, председател на КПЕ на КСБ, инж. Тодор Андонов, член на ИБ и на УС на КСБ, Георги Младенов, член на КС на Камарата, членове на ОблС на ОП Бургас, прокуристът и главен редактор на в. „Строител” Ренета Николова.

ОП на КСБ – София, повери организацията на семинар за своите членове на в. „Строител“, който се състоя през юли в Банско. Две бяха водещите теми на форума - „Преходът към кръгова икономика и подкрепата за компаниите по НПВУ“ и „Представяне на новите издания на FIDIC”. Събитието бе изключително успешно, а ОП София възложи организацията и на останалите си мероприятия през 2023 г. на в. „Строител“.

По случай 10-годишнината на Националния клуб на строителите ветерани екипът на в. „Строител“ подари на инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ, колаж, на който са събрани снимки от значими събития на организацията. Той му бе връчен през юли от главния редактор Ренета Николова, която му благодари за чудесното сътрудничество и пожела много успехи на НКСВ.

Юли приключи за в. „Строител“ с четвъртата регионална среща на КСБ с представители на ОП на Камарата в Перник. На събитието, организирано от в. „Строител“ и ОП Перник, присъства кметът на общината Станислав Владимиров. Той бе домакин заедно с инж. Емилия Митова, председател на ОП Перник. Сред дискутираните теми бяха инвестиционната политика на общината, липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на строителните договори, промените в Закона за обществените поръчки по отношение на застраховките и гаранциите, програмата за енергийно обновяване на сгради по НПВУ, липсата на кадри и др.

Август ще бъде запомнен с

работно посещение на екип на в. „Строител“ в столицата на Австрия по покана на международния офис на община Виена.

В рамките на визитата бяха проведени срещи с представители на отделите „Районно планиране и зониране“, „Жилищни субсидии“ и „Стратегически проекти и международни отношения“ в местната власт. Главният редактор и прокурист на изданието Ренета Николова и отговорният редактор Емил Христов разгледаха кв. „Зонвендфиртел“, който е изграден на територията на бивша промишлена зона. Те се срещнаха и с ръководителя на Hauskunft (Съвети за обновяване на къщи с бъдеще) - Виенски жилищен фонд, Никол Бюхл, която разказа за добрите практики на общината в градското планиране, санирането на сградния фонд, прилагането на индексацията в условията на инфлация и др.

Традиционно през октомври

КСБ и в. „Строител“ откриха фотоизложбата „Виж София – заедно строим за хората“,

която се организира със съдействието на СО по случай Деня на строителя. Това бе десето юбилейно издание на експозицията, която бе открита от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и кмета на София Йорданка Фандъкова. „Искам да поздравя инж. Илиян Терзиев и Камарата на строителите, главния редактор Ренета Николова и целия екип на в. „Строител“ за реализирането на изложбата. За поредна 10-а година експозицията „Виж София – заедно строим за хората“ показва развитието и промяната на града“, заяви кметът на СО. На церемонията инж. Илиян Терзиев връчи специални юбилейни плакети на фирмите, дългогодишни партньори на изложбата, някои от които подкрепят инициативата от самото й начало. „Връчваме Ви тези плакети с благодарност и признателност за подкрепата на ежегодната фотоизложба по повод Деня на строителя, както и за приноса Ви София да става все по-красив и модерен град“, каза той. За доброто партньорство, съдействието за реализиране на експозицията и приноса за развитието на София инж. Терзиев връчи юбилеен плакет на кмета Йорданка Фандъкова.

На в. „Строител“ бе поверена и организацията на

Бала по повод Деня на строителя,

на който КСБ връчи отличията на най-добрите компании в сектора за 2022 г. Домакини на церемонията на 26 октомври бяха Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, и председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „За мен е изключително удоволствие и чест да бъда съдомакин на най-бележития ден за българския строител. Искрено се радвам, че съм сред колеги, съмишленици и приятели както от публичния, така и от частния сектор“, каза Цеков. Тържеството събра ръководството на КСБ, председатели на Областните представителства на браншовата организация и висшия мениджмънт на водещи строителни фирми. Празникът на КСБ бе уважен от представители на министерства, Столичната община, НСОРБ, КРИБ, браншови организации, синдикати.

На 31 октомври ОП на КСБ в София също отбеляза Димитровден и връчи ежегодните си награди в конкурса „Най-добър строител”. Събитието, което бе организирано от в. „Строител“, събра над 120 представители на фирми членове и партньори на най-голямата регионална структура на КСБ. Домакин на проявата бе председателят на ОП на КСБ - София, инж. Любо­мир Качамаков. Гост на празника беше зам.-кметът на СО по „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов. Церемонията уважи председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „За ОП София изминалата година бе динамична и наситена със събития. Смея да твърдя, че аз и Областният съвет не само работихме активно за реализиране на политиките на Камарата, но и бяхме в основата на редица значими за софийските фирми и за бранша инициативи“, заяви инж. Качамаков.

През ноември изданието на КСБ организира и поредния семинар на ОП София. Той се състоя в Правец и се фокусира върху две теми - „Договори по FIDIC - Зелена книга - предимства и недостатъци“ и „Управление на процеси - Лийн в строителството“.

От Пловдив през декември стартираха срещите на Областните представителства на КСБ с избраните кметове за мандат 2023-2027 г. Първото събитие бе организирано от ОП на КСБ – Пловдив, и в. „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. В срещата се включиха кметът на Пловдив Костадин Димитров, д-р инж. Илия Зюмбилев, областен управител на Пловдив, зам.- кметът по строителството инж. Тошо Пашов, кметовете на районите „Тракия“, „Централен“, „Източен“, „Южен“, „Западен“ и „Северен“. В събитието се включиха и председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, и прокуристът и главен редактор на в. „Строител” Ренета Николова. Последваха срещи от инициативата в Самоков с кмета на общината инж. Ангел Джоргов и във Враца, в която участва кметът Калин Каменов.

През 2023 г. изданието на КСБ бе медиен партньор и на редица други събития, сред които 23-тата Архитектурно-строителна седмица, инициативата за издигането на 111-метров пилон в Рожен, форумът на ОП на КСБ – Варна, на тема „Превръщане на строителната професия в привлекателна“, третото издание на форума „Брацигово – Каменният поток на времето“, Деветата конференция на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, 16-ата Национална конференция по транспортна инфраструктура, на мероприятията на Научно-техническия съюз по строителство в България и Национално сдружение Недвижими имоти.

Медията получи и поредно признание за своята дейност през 2023 г. – ОП на КСБ – Смолян, удостои в. „Строител“ с награда за обективна журналистика и висок професионализъм в отразяването на събитията, процесите и тенденциите в строителния бранш.

 

Вестник „Строител” благодари сърдечно за подкрепата на УС на КСБ и неговия председател, на почетния председател, на ОП на КСБ и областните председатели, на КС и неговия председател, на Комисията за ЦПРС и нейния председател, на Комисията по професионална етика. Специални благодарности и на нашите партньори и рекламодатели! Желаем Ви здрава, успешна и благодатна 2024 г.!