Специален гост

Арх. Филип Ел-Хадад, основател на HADDAD Studio: Създаването на учебния център на ЕЦИХ беше голямо предизвикателство

Целяхме дизайнът да бъде свързан със строителството, с иновациите

На 21 юни официално бе открит учебният център на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ). Той се намира в сградата на Камарата на строителите в България. На повече от 300 кв. м са разположени 4 зали за обучения и заседания, оборудвани с най-съвременни технологии. Интериорният дизайн на модерния център е на арх. Филип Ел-Хадад, основател на HADDAD Studio, който също уважи церемонията по откриването. След събитието той разказа пред вестник „Строител“ за процеса на създаването на центъра.


Арх. Ел-Хадад, видяхме един наистина впечатляващ учебен център, който е направен за ЕЦИХ. Разкажете ни повече за процеса на създаването му, с какви предизвикателства се справихте?

За нас като цяло създаването на центъра беше голямо предизвикателство. В процеса бяха ангажирани доста хора и всеки имаше своите идеи, желания, намерения. Всички се включваха активно в даването на посока накъде да тръгнем. Предизвикателство беше да отговорим на всички очаквания, като се съобразим с даденостите, които имахме – вече изградени помещения, подове и тавани. И, разбира се, имахме и бюджет, който не трябваше да превишаваме.

Мисля, че съумяхме да не променяме помещенията. Премахнахме само една стена и две врати. Запазихме растерния таван, подовите настилки. Така ги съчетахме спрямо новите материали, че да бъдат в кореспонденция едни спрямо други. Използвахме съвременни материали като ламинирани плоскости, така че да могат да се използват от много хора. Сложихме винилови тапети, офис мебели и оборудване, които са внос от Италия. Част от обзавеждането е от български производители като мебелите по индивидуални размери. Ние считаме, че е важно да се подкрепя българското производство.

Откъде черпехте вдъхновение и как бихте определили учебния център на ЕЦИХ като проект, който сте реализирали?

Вдъхновението ми дойде от това, че няма такъв учебен център в България. Основната идея е човек да се чувства в него комфортно и уютно. Мисля, че успяхме да създадем този комфорт и уют. Целяхме дизайнът да бъде свързан със строителството, с иновациите. И цялата визия и същност на центъра е точно такава – иновативна.

Виждам центъра като една уникална среда за обучение, която сме създали, но всъщност от колегите инженери и архитекти, които ще се обучават в нея, зависи как ще продължи да се съхрани във времето тя, защото центърът ще носи техния дух, а не само нашия интериор.

Какво предлага учебният център на ЕЦИХ?

Той разполага с една презентационна зала, която е за между 30-40 души. Оборудвали сме я с удобни маси за писане. Монтиран е и голям иновативен екран с интерактивен дисплей. Центърът има и конферентна зала с капацитет 14 човека, която също е с голям интерактивен екран.

Другите две зали са за обучения. Едната се води компютърна и събира 10 души, а другата е за т.нар. технологични обучения. Там е предвидено да бъде поставен и 3D принтер.

Освен четирите зали, са обособени два административни офиса, офис ръководител и офис председател.

Помислили сме и за зона за релакс. Направихме мултифункционално пространство, което може да се раздели на две отделни помещения посредством плъзгаща се врата, която е шумоизолираща.

Разкажете ни повече за Вас?

Аз съм на 33 години. Никога не съм мислил, че ще работя като архитект. Трябваше да уча медицина, защото родителите ми го искаха, но се случи така, че аз и сестра ми станахме архитекти. По време на следването си започнах да стажувам от 3-ти курс в едно от престижните студиа в България – при арх. Калин Диков и арх. Таня Дикова. След като завърших, ръководих проекти при тях. Занимавахме се с всичко – от проектирането до изпълнението. В един момент реших да се отделя и създадох HADDAD Studio. Концепцията е да събираме архитекти и дизайнери заедно и отделно да имаме затворен цикъл, за да предложим всички продукти на крайния потребител. Идвайки при нас, той пести време и пари.

Направили сме много подробно проучване и знаем точно какви продукти да предлагаме. Дейностите ни са свързани проектиране, продажби, проджект мениджмънт и изпълнение.

Преподавам и в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Получих покана да водя часове от доц. д-р арх. Александрина Ненкова, ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата“ в УАСГ. В момента подготвям и своята докторантура.

Кога дойде интересът към архитектурата?

Като ученик винаги съм рисувал и във всяка една тетрадка си правех скици. Вероятно е било писано да стана архитект, аз много вярвам в съдбата.

Майка ми и баща ми са строителни инженери. Може да се каже, че е семейна традиция.

По какви други интересни обекти сте работили?

HADDAD Studio има реализирани над 100 уникални обекта. Наскоро завършихме луксозен апартамент на столичния булевард „Витоша“, който се намира в емблематична сграда в неокласически стил. Идеята беше жилището да е с модерна визия. Получи се доста добър резултат. Обитателите му са изключително доволни, много е приятно да се живее в него. Използвахме съвременни мебели и материали.

Аз се гордея с всеки един от нашите проекти. Всеки от тях е различен спрямо заданието на възложителя. Ние винаги даваме частица от себе си, тези обекти са нашите деца. Когато видим крайния резултат, си даваме сметка, че всеки от тях наистина е уникален.