Регионално развитие

Община Плевен предприема стъпки за реновиране къщата на Гена Димитрова

Реновирането на родния дом на Гена Димитрова в Беглеж и превръщането му в музей беше тема на среща в Община Плевен с  участието на Елина Димитрова – Заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, началника на отдел „Култура и туризъм“ Анелия Дечева, Милена Стойкова – дъщеря на оперната прима и кмета на Беглеж Георги Данов.

Проект за ремонт на къщата и превръщането й в обект за културен туризъм с изложбена зала и зала със запазените вещи, сред които и пианото на Гена Димитрова, съществува отдавна, посочиха по време на разговорите Елина Димитрова и Анелия Дечева. По този повод те са осъществили среща в Министерството на култура с експерти по културно-историческо наследство, за да изяснят процедурите за депозиране и одобрение на проекта, както и възможностите за държавно финансиране на неговата реализация. Община Плевен подкрепя идеята за създаване на музей на Гена Димитрова в родното й място и ще извърви нужните стъпки за осъществяването й, бяха категорични Елина Димитрова и Анелия Дечева.

Милена Стойкова подари на присъстващите и кмета д-р Валентин Христов луксозни албуми със снимки от богатата творческа биография на Гена Димитрова, придружени с дискове със записи на неповторимите й изпълнения.