Регионално развитие

Община Самоков стартира кампания „За един по-зелен Самоков”

Кампанията „За един по-зелен Самоков” насърчава разделното събиране на отпадъци, като за най-активните участници са предвидени и награди. Изготвена е брошура, съдържаща условията за участие.
При предаване на отпадъци, всеки гражданин получава книжка за поставяне на зелените точки. Една зелена точка се дава за 5 броя кенчета или 5 бр. пластмасови бутилки с вместимост от 0,125 до 2,5 л или за 1 бутилка с вместимост от 3 до 10 л. При събрани 50 точки, участникът получава една от следните награди: обход на музеен комплекс „Цари Мали град”, едномесечно безплатно паркиране „Синя зона”, едномесечен абонамент за фитнеса или едномесечна карта за басейна в спортна зала „Арена Самоков”, безплатни посещения в рамките на месец във въжен град „Рилко” и на ледената пързалка. Наградите се получават в отдел „Екология” в сградата на общината.
Пунктовете за приемане на пластмасови и метални опаковки са клубовете на пенсионера в„Китовата къща”, кв. „Самоково”, „Кутна хора” и в Четвърти квартал, всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.
Освен екологична полза, рециклирането има и икономически ефект за домакинствата, тъй като се предвижда в бъдеще изчисленията на такса смет да стават на база количество депониран отпадък.