Пътна безопасност

Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община: Най-важното нещо при пътната безопасност е превенцията

Нашите екипи денонощно наблюдават светофари, пешеходни пътеки, улично осветление, мантинели

Г-н Димитров, бихте ли ни запознали с дейността на дирекцията, която ръководите?

Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община (СО) е създадена по модел на такава структура във Виена, която беше единствената в Европа. Работим за превенция и защита на населението. Дейностите ни включват наблюдение и почистване на речните корита, премахване на опасни дървета, отзоваваме се и при по-тежки пътнотранспортни произшествия. Наши екипи участват в спасителни операции. В дирекцията има 60 човека.

Каква техника използвате?

Разполагаме с най-съвременната техника в Европа, с всички необходими уреди за търсене и спасяване. Имаме въздушни възглавници, тампониращи възглавници, хидравлични инструменти, най-добрите режещи инструменти, така че може да участваме в спасителни дейности и при ПТП. Обезпечени сме и с флексове, с модерни къртачи. Техника постоянно се закупува и се отзоваваме и помагаме в цялата страна, а и в чужбина. Наши екипи са били в с. Каравелово, Мизия, в Северна Македония, Турция и др.

Разкажете ни повече за изпълняваните от Вас дейности, които са свързани с пътната безопасност.

Най-важното нещо при пътната безопасност е превенцията. Нашите екипи денонощно наблюдават светофари, пешеходни пътеки, улично осветление, мантинели, заледени пътища и т.н. Ние уведомяваме дружествата, които имат ангажимент към съответната инфраструктура, но не просто предаваме сигнала, а оставаме на място докато не се отстрани опасността. Например много често попадаме на неработеща светофарна система на пешеходна пътека, на изтрита маркировка, на липсващи мантинели, на паднали колчета и др. С навременната реакция се предотвратяват пътнотранспортни произшествия.

Освен това ние провеждаме обучения за деца по пътна безопасност на полигона ни в район „Панчарево“.

Другото, което е важно да се знае, е, че когато има ПТП, нашите екипи помагат на служителите на Пътна полиция за обезопасяване на мястото. Автомобилите ни са снабдени с електронни табла, които се виждат при всякакви метеорологични условия, така от 2 км разстояние сигнализираме, че има аварирало МПС или че е възникнало ПТП. Занимаваме се и с отстраняване на мантинели, масла, стъкла и други елементи от пътнотранспортно произшествие.

Как организирате и провеждате обучението с деца, в какво се състои то, колко време продължава?

Пускаме съобщение до всички районни администрации в София, които съответно ги изпращат до училищата на територията, за която отговарят. Във фокуса ни са деца от трети и четвърти клас. Имаме зали, в които им пускаме 8-минутни филми, изработени от нас. Те са с анимация и показват наводнения, земетресения, пожари в градски условия и други. След като ги изгледат, ги водим на полигона в район „Панчарево“, където провеждаме практически дейности. На територията му е изградена единствената класна стая у нас, имитираща трус с магнитуд 6-7 степен по Рихтер. Там ги учим как да реагират при земетресение. Друго, което им показваме, е как да гасим пожар. Даваме им раници-пожарогасители, които използват да потушат „пожар“ под формата на игра. Запознаваме ги също как се влиза в пожар, как се вади човек с техниката, която използваме при земетресения, имаме и модул за наводнения с използване на лодки.

Няколко пъти споменахте превенция, това ли е най-важното да ни предпази от каквото и да било?

За мен превенцията е най-важното, всичко вложено в нея се връща десетократно с ликвидиране на последствията. Децата трябва да разберат, че превенцията на пътя също е ключова. Затова им обръщаме внимание, че е по-добре да изпуснат автобуса, а не да минат на червено. Разясняваме им защо е важно да се спазват правилата и да внимават на пешеходната пътека. При лоши метеорологични условия им показваме как да се движат по пътното платно и че е опасно, ако са с тъмни дрехи. Раздаваме им жилетки на нашия полигон и ги съветваме да носят светлоотразител на раницата.

Убеден съм, че Столичната община прави достатъчно по отношение на превенцията при пътната безопасност, бедствията, авариите, пожарите и т.н., но държавата трябва да се заеме по-сериозно с това направление.

Какъв съвет бихте дали на децата и на техните родители?

Често наблюдаваме безобразно поведение, каквото не съм виждал в други страни. Дава се на малки деца да кормуват заедно с възрастния. Виждал съм го в провинцията, но и в София. Превозват се деца, без да са обезопасени, а коланът и столчето спасяват човешки живот. Затова винаги казваме на децата, че е важно сами да се пазят и когато са на пътя да внимават, защото има разсеяни шофьори, такива които нарушават правилата или водачи в недобро здравословно състояние, на които може да им прилошее. Показваме им как да пресичат и как да изчакват на спирката. Според мен това са важните съвети.