Новини

Премиерът Главчев: България е основен двигател на инициативата за Вертикален коридор, която ще гарантира газови доставки за целия регион

В Министерския съвет бяха подписани два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

. С това стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния, след чието завършване българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други. Подписването на документите бе в присъствието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, зам.-посланикa на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланика на Словакия г-н Даниел Орсзаг. 

„Инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще гарантира енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план“, каза по време на церемонията министър-председателят Димитър Главчев. Той подчерта, че след планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чиито инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Премиерът Главчев отбеляза и активния принос на държавата за успешна реализация на стратегическия проект: Съветът за развитие към МС вече е одобрил държавни гаранции в рамките на проектобюджета за следващата година и това ще осигури възможност за атрактивно банково финансиране. Създадена е и междуведомствена работна група, чиято основна цел е да синхронизира действията на държавните институции, ангажирани с проекта с цел завършването му в предвидения срок. 

„Вертикалният газов коридор е не само стратегическа инициатива с ключово значение за страните от региона, но и инструмент за гарантиране на енергийната им сигурност“, отбеляза в изказването си министърът на енергетиката Владимир Малинов. По думите му, увеличаването на капацитети за пренос между Гърция и България и България и Румъния, което започва днес, дава възможност за допълнителни доставки от алтернативни източници, което е ключово за сигурното снабдяване на държавите от региона. „Сътрудничеството между българските и американските компании в изпълнението на тези проекти от инициативата ще дадат отличен пример за реализация и на бъдещи енергийни проекти с необходимото качество, в срок и в рамките на в заложения бюджет“, подчерта Малинов. 

Вертикалният газов коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, която цели подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. В края на м. май 2024 г. българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД финализира успешно най-важната обществена поръчка във връзка с реализацията на проекта – за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура. Подписаните днес договори за лупинги от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино са с изпълнители съответно ДЗЗД „Хил Интернешънъл – ГБС 1“ и ДЗЗД „Хил Интернешънъл – ГБС 3“ (обединения, в които участват български и американски компании). Общата стойност на двата договора е близо 485 млн. лв.