Новини

Приключи рехабилитацията на каскадата “Белмекен-Сестримо-Момина клисура“

„Успешно бе приключен последният етап на ремонта на ВЕЦ „Сестримо“ и рехабилитацията на каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“, каза изп. директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев по време на официалната церемония по завършването на ремонтните дейности. В събитието участие взеха министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров, зам.-министърът на енергетиката Георги Самандов и Тихомир Вунич, представител на консорциум „Кончар“ - „Бланко Рудис“ (KONČAR KET - ČKD BLANSKO RUDIS), изпълнител на проекта. Цялостната стойност на обновяването на каскадата е на стойност 20 млн. евро. Стойността на рехабилитацията на ВЕЦ “Сестримо“ е малко над 4,4 млн. евро. Проектът е изпълнен в рамките на подписано грантово споразумение за рехабилитация на хидроенергийния комплекс "Белмекен-Сестримо-Чаира" и на други системи на ВЕЦ с Европейската банка за възстановяване и развитие като администратор на Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй" (KIDSF). Мартин Георгиев посочи, че след успешното приключване на рехабилитацията на каскадата българската електроенергийна система разполага и ще може да разчита на 735 мегавата надеждно производство от възобновяема енергия.

Изп. директор на НЕК изтъкна, че това е четвъртата ремонтирана централа в рамите на последните 13 месеца, като в случая става дума за цяла каскада. "Рехабилитацията на цялата каскада ще доведе до по-надеждно и по-ефективно управление", добави Мартин Георгиев. По думите му тя е важна не само за НЕК, но и за цялата електроенергийна система на страната, защото в настоящия процес на декарбонизация гъвкавото производство е ключово, особено когато то е на основата на възобновяем местен ресурс.

Тихомир Вунич коментира, че при такъв сложен проект е нормално да се срещнат трудности в ремонтните дейности, но всички проблеми са решени.„Най-важното е, че крайният резултат е отлично функционираща централа, която е на много добро ниво и качество", добави Вунич.

Георги Самандов подчерта, че хидроенергийната каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ е най-голямата в България. С общата си инсталирана мощност от 735 мегавата (MW) в генераторен режим каскадата е сравнима с един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", посочи той. „Със своята маневреност централите от каскадата над 50 години играят значителна роля за гарантиране стабилността и гъвкавостта на електроенергийната система на България. Те осигуряват необходимата електроенергия при пикови натоварвания“, подчерта заместник-министърът. ВЕЦ „Сестримо“ е второто стъпало в каскадата и третата най-голяма производствена мощност в състава на НЕК. Средното й годишно производство на електроенергия е 291 GWh (гигаватчаса), а произведената електрическа енергия от ВЕЦ „Сестримо“ - от въвеждането й в експлоатация до настоящия момент, е близо 12 млрд. kWh (киловатчаса), което е едногодишното потребление на всички битови потребители на електрическа енергия в страната. „Централата е работила общо около 168 000 часа или 20 години без прекъсване, което говори за надеждност и сигурност.

Служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров каза, че успешната рехабилитация на каскадата ще позволи ефективната работа на съоръженията в близките 15 години, което гарантира енергийната сигурност на страната.