Новини

„Hydrohacks: Бъдещето на водата” представи перспективите за кариерно развитие във ВиК сектора

В. „Строител“ бе медиен партньор на инициативата

В Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) се проведе инициативата „Hydrohacks: Бъдещето на водата“. Събитието представи безграничните възможности във водния сектор пред студенти от УАСГ, които имаха шанса да обменят идеи и да се вдъхновяват от водещи експерти в отрасъла. Програмата включи интерактивни лекции, състезания и панелни дискусии. Представена бе и информация за проектирането и управлението на ВиК мрежи и пречиствателни станции.

Форумът бе организиран от Фондация за развитие на водния сектор, а вестник „Строител“ бе медиен партньор на инициативата. Създателят на Фондацията инж. Благой Козарев, който е и председател на Комисията по професионална етика на Камарата на строителите в България (КСБ), бе домакин на Hydrohacks. Официални гости бяха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, инж. Иван Моллов, зам.-председател на УС на КСБ, Любомир Пейновски, председател на УС на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“ и на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД, инж. Лозко Лозев, председател на УС и изп. директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

„По време на Hydrohacks ще има доста интересни изненади за участниците и много забавни игри. Надявам се, че форумът ще бъде полезен за Вас и ще Ви даде една по-различна перспектива за кариерно развитие“, каза в началото инж. Благой Козарев. „Радвам се, че инициативата привлече такъв голям интерес“, добави той. Инж. Козарев изказа благодарности към ръководството на УАСГ и Хидротехническия факултет за възможността събитието да се реализира. Той благодари за подкрепата на КСБ и Българската асоциация по водите и за медийното партньорство на в. „Строител“.

Инж. Благой Козарев изрази надежда Hydrohacks да допринесе за привличане на млади специалисти към водния сектор, които да управляват ресурсите по начин, който уважава нуждите на бъдещите поколения и да защитават природата. „Заради липсата на кадри заплащането в нашия отрасъл става все по-атрактивно“, коментира още инж. Козарев.

След него думата взе председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „В строителния сектор работят над 7100 фирми, които чакат да се влеете в редиците им. Ако имате желание да се развивате с нас в България, ние имаме много работа за Вас“, заяви той. Председателят на УС на КСБ адмирира създаването на Фондацията за развитие на водния сектор и провеждането на първото събитие на организацията. „Имате пълната подкрепа на КСБ”, допълни инж. Илиян Терзиев.

Четете още по темата в следващия брой.