Новини

Build Europe проведе успешна среща с българския евродепутат Радан Кънев

На 20 март 2024 г. Федерико Лазари, генерален секретар на Build Europe, се е срещнал с Радан Кънев, член на Европейския парламент и ключов член на Urban Intergroup. Това съобщиха от Build Europe – организацията, представляваща в Европейския съюз националните федерации на строителите на жилища.

Срещата е предоставила на Build Europe, в която членове са Камарата на строителите в България и „Главболгарстрой Холдинг“ АД, възможността да сподели с евродепутата Kънев проблемите, засягащи жилищния и строителния сектор в Европейския съюз, включително и в България. Лазари специално е подчертал как липсата на земя за строителство и нарастващите разходи в отрасъла вследствие на инфлацията, както и новите технически разпоредби и високото данъчно облагане са довели до спад в изграждането на нови жилища и до недостатъчното предлагане на имоти на пазара. Федерико Лазари също е представил манифеста на Build Europe за достъпността на жилищата.

Евродепутатът Кънев е изразил своята признателност за анализа и решенията, предложени от Build Europe в документа. Той е заявил, че следващият мандат на европейските институции ще бъде от решаващо значение и те трябва да се съсредоточат върху осигуряването на възможност за покупка на жилища на достъпни цени от всички европейски граждани. Радан Кънев е подчертал и ключовата роля на европейските институции по отношение на съветите, които предоставят на държавите членки относно намаляването на данъците, като ДДС върху новите сгради, както и върху операциите, включващи събаряне и възстановяване.

От Build Europe посочват, че през следващите седмици след успешните срещи с ръководителите на основните европейски партии организацията ще финализира своите усилия, насочени към поставянето във фокуса на вниманието на проблемите, засягащи жилищния и строителния сектор, пред политическите групи на ЕС.