Новини

Георги Гвоздейков: София вече разполага с регистрирано болнично вертолетно летище по изискванията за HEMS

Първото болнично вертолетно летище в София вече има регистрация съгласно изискванията за HEMS. То е разположено в УМБАЛ „Света Анна“ и ще бъде включено в системата за спешна медицинска помощ по въздух. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на връчването на документите за регистрация на летището на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

„Скоро ще разполагаме с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглеждат документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново“, заяви министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че за да е максимално ефективна системата в периметъра на всяка оперативна база следва да има поне две приемащи болници.

Министър Георги Гвоздейков обясни, че е получено официално потвърждение от производителя на медицинските хеликоптери Leonardo S.p.А., че предстоят последни тестове на машината и на 31 януари тя ще прелети от Италия до България. „Важно е да подчертаем, че това ще се извърши при добри метеорологични условия, за да бъде безопасен полетът“, поясни транспортният министър.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов припомни, че в страната има 26 лечебни заведения, които са получили целева субсидия от правителството за изграждане на хеликоптерни площадки и прилежащата към тях комуникационна инфраструктура. Вече функционира и Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха, подготвени са три медицински екипа, които заедно с летателните екипи да започнат да дават дежурства, след пристигането на първия хеликоптер. „Министерството на здравеопазването продължава да работи упорито за подкрепа на спешната помощ в страната, както с оборудване, екипи и възнаграждения, така и с обучение“, увери проф. Гетов.

В събитието участваха съветникът на министър-председателя д-р Петър Грибнев, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова, ръководството на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД и др.