ОП на КСБ

ОП на КСБ – София, и община Самоков ще работят заедно за развитието на общината

Това е втората от поредицата срещи на КСБ с местните власти, организирани от Областните представителства на Камарата и вестник „Строител“

Росица Георгиева

Ренета Николова

В сградата на община Самоков се проведе втората от поредицата срещи на Областните представителства (ОП) на КСБ с местните власти за мандат 2023-2027 г. Събитието бе организирано от ОП на КСБ - София, и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Символични домакини на срещата бяха кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов и Красимир Милушев, зам.-председател на ОП на КСБ - София. В нея участваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП София, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“, и представители на строителни фирми от района на Самоков.

„Благодарим за срещата. Строителите от област София имат дългогодишно добро партньорство с инж. Ангел Джоргов. Очакваме на новата позиция като кмет на Самоков да ни запознае със своята визия за бъдещото развитие на общината. Нашето желание е да имаме добра комуникация помежду си и да работим заедно за решаване на актуалните въпроси и напредъка на общината. Искаме да заявим и нашата готовност за предоставяне на експертна подкрепа по темите, касаещи строително-инвестиционния процес.“ С тези думи Милушев даде началото на събитието.

Инж. Ангел Джоргов приветства присъстващите с добре дошли. Той подчерта, че за него е изключително важно в лицето на строителите общината да има партньор.

Инж. Илиян Терзиев поздрави инж. Джоргов за избирането му за кмет на Самоков. „Камарата на строителите е партньор, на който винаги можете да разчитате, строителите са хората, които знаят и могат“, каза председателят на УС на КСБ. Той допълни, че общините и строителите са в една лодка и с общи усилия могат да постигат успехи в интерес на населените места и на гражданите.

Инж. Любомир Качамаков също изрази готовност за сътрудничество между ОП София и община Самоков. „Вие познавате проблемите в строителството и съм убеден, че опитът, който имате, ще бъде от голяма полза за доброто управление на ръководената от Вас община“, обърна се той към инж. Джоргов.

В срещата се включиха още Люба Кленова, зам.-кмет на Самоков, арх. Надежда Клинчева, главен архитект на общината, и Красимира Костадинова, директор на Дирекция „ТСУ и Европейски програми“ в местната администрация.

Красимир Милушев коментира, че въпреки че Самоков не е областен град, той има своето място на строителната карта на България.

„Строителите от нашия район са известни в цяла България – това са хората, които изградиха както кк „Боровец“, така и съвременния облик на града ни“, посочи той. Милушев беше категоричен, че ръководствата на ОП София и на местната администрация в Самоков трябва да работят съвместно за намаляване на „сивия“ сектор в строителството на територията на общината. „От създаването на Камарата ние работим в тази посока, включително и чрез вестник „Строител“, отбеляза зам.-председателят на ОП София.

„Радвам се, че инж. Терзиев и инж. Качамаков се включиха във втората среща на Областните представителства с местната власт. Това показва значението, което ръководството на Камарата отдава на развитието на града, на взаимоотношенията между местната власт и бранша. Самоковските строители винаги сме насреща и ще се стараем да помагаме за решаване на належащите проблеми“, подчерта Красимир Милушев.

Инж. Джоргов увери представителите на бранша, че общината ще работи стриктно, спазвайки всички правила, заложени в законодателството. „Ще полагаме усилия всичко в сферата на строителството да се случва по прозрачен начин и с необходимото качество“, бе категоричен той. Кметът на Самоков коментира, че общината е сред най-големите по територия в страната, но бюджетът й не съответства на броя на жителите.

По отношение на визията за развитието на общината инж. Ангел Джоргов информира, че

предстои да започне работата по проектите с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

„По време на Встъпителната конференция на общинските ръководства за мандат 2023-2027 министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков съобщи, че през декември ще бъде обявено класирането на проектите по първата процедура на НПВУ за енергийно обновяване на жилищните сгради. Очакваме в рамките на десетина дни да има списък с одобрени обекти“, каза Джоргов. Кметът на Самоков подчерта, че вече е инициирал подготовката на тръжната документация, и добави, че процедурите за избор на изпълнител по тези проекти ще бъдат обявявани на инженеринг. Общината е кандидатствала с 22 проекта за саниране и очакванията са поне 10 от тях да получат финансиране от НПВУ. Инж. Джоргов окачестви приключилата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради като много успешна. Според него тя е подобрила жизнената среда в българските градове.

По думите му

приоритет в дейността на общината в следващите години ще е превенцията от наводнения.

За целта местната администрация ще отделя повече средства за почистване на речни корита.

Развитието на ВиК инфраструктурата също ще е сред основните задачи на ръководството на местната администрация.

„През 2024 г. ще наблегнем на проектирането, целта ни е да имаме готовност да строим в момента, в който се открият възможности.

Проектната готовност на община Самоков към момента не е много добра. Затова ще насочим и външно финансиране, и бюджетни средства към изработването на проектна документация. За да се кандидатства за отпускане на средства по фонда за общински инвестиции, заложен в държавния бюджет, трябва да има подготвени проекти, а на нас това ни липсва към момента“, обясни инж. Ангел Джоргов. Кметът изрази надежда, че след като община Самоков подготви проекти, ще може да кандидатства по различни програми и ще търси източници на финансиране. Той посочи като добър пример Софийското метро и големите инфраструктурни обекти, за които са осигурени средства благодарение на проектната готовност.

Инж. Илиян Терзиев акцентира върху няколко важни проблема пред сектор „Строителство“. Той подчерта, че

липсата на реално прилагане на Методиката за индексация на строителните договори

изключително много затруднява бранша.

„Ако не се изработи правилник за прилагането й, ако Методиката не важи и за инвеститора, и за строителя, то тя няма как да заработи на практика. КСБ е насочила усилията си за намиране на решение на този въпрос. Друг ключов приоритет в дейността ни е законодателството - ЗУТ, ЗОП. Давам конкретен пример с премахването на застраховките като гаранция, което трябва да се промени“, заяви инж. Терзиев. Той сподели впечатленията си от участието в срещите на Конфедерацията на асоциациите на международните контрактори (CICA) и на Европейските международни контрактори (EIC), като подчерта, че българският строителен бранш изостава по отношение на дигитализацията, както и на въвеждането на договорите по FIDIC. „Ние искаме FIDIC да стане норма, за да защитава и Вас като възложители, и нас като изпълнители. Знаем, че това ще изисква повишаване на капацитета и на общините, и на строителите, но трябва да започнем отнякъде“, изтъкна той. Председателят на УС на КСБ подчерта, че между Камарата и Националното сдружение на общините в Република България в годините са изградени много добри взаимовръзки и това може да помогне както за

въвеждане на договорите на FIDIC в строителството, така и за дигитализирането на сектора.

„Строителите и общините имаме много неща, които ни свързват, и трябва заедно да вървим в една посока“, категоричен бе инж. Терзиев. Той добави, че важен въпрос, по който все още не се прави достатъчно, е използването на възможностите на публично-частното партньорство (ПЧП). „Фирмите са готови да инвестират, но искат да има разписани правила за реализирането на ПЧП“, отбеляза инж. Терзиев.

Инж. Джоргов посочи, че възможност за ПЧП е проектът за обновяване на част от кк „Боровец“, в зоната, наречена Златния триъгълник. Това е част от комплекса, която е разположена между ски пистите и хотел „Рила“. Там се намират търговски обекти, които имат временен статут, но сроковете за тяхното поставяне са изтекли.

„За зоната е проведен конкурс през 2018 г. Имаме желание в следващите години да се направи допроектиране на тази територия и проектът да се реализира. В заложените финансови параметри не е взета под внимание инфлацията и не е приложена индексация, така че разликите към днешна дата са много сериозни. Трябва да търсим варианти за осигуряване на финансиране за изпълнение на дейностите“, каза кметът на Самоков. Той обясни, че плановете за тази зона са да се реализират дейности на няколко етапа и в района да бъдат изградени еднакво изглеждащи търговски обекти, а от ски пистите да се направи директна връзка към кабинковия лифт. По този начин ще се избегне пренасянето на ски оборудването от туристите.

„Целта е тази територия да придобие модерна визия. В нея да бъде изградена спортна зала и административна част. Ако изпълним този проект, лицето на кк „Боровец“ ще се промени изцяло. Амбицирани сме да направим сериозни крачки за промени. Една от възможностите да я постигнем е чрез ПЧП, което ще е най-лекият вариант за общината“, коментира инж. Ангел Джоргов. Той постави акцент и

върху проблема с липсата на кадри.

Кметът на Самоков подчерта, че ако в частните фирми има недостиг на хора, то в общинските администрации проблемът е още по-сериозен. „Общините имат ограничение по отношение на тавана на възнагражденията. В същото време София е на близко разстояние от Самоков и това задълбочава недостига на хора. Възнагражденията в столицата са доста по-високи спрямо нашите и е изключително трудно да задържим квалифицираните си кадри“, коментира инж. Джоргов.

Кметът обърна внимание също, че за да може един възложител да работи с дигитални продукти и да не изостава от общите тенденции, са необходими и средства за обучение на кадрите. „Заедно с КСБ бихме могли да си сътрудничим в организирането на съвместни форми на обучение, за да може и администрациите, и строителният бранш да посрещнем предизвикателствата през следващите години“, добави той.

Зам.-председателят на УС на КСБ инж. Любомир Качамаков насочи вниманието към друг важен за бранша въпрос – предлаганите ниски цени от някои строителни фирми, участващи в обществени поръчки. „От ниските цени възникват много трудности. Първоначалната еуфория, че нещо е много евтино, в последващ момент се заменя от различни проблеми, свързани с качеството. Икономически най-изгодната оферта не трябва да бъде обвързана с най-ниската цена. КСБ от години се опитва да намери решение на този проблем“, подчерта той. Инж. Качамаков заяви, че за да се завърнат хората от бранша, работещи в чужбина, строителните фирми трябва да осигурят по-добри финансови стимули, което от своя страна ще означава по-скъп продукт за възложителите.

Зам.-председателят на УС на КСБ също се спря на ПЧП. „В световен мащаб всяка година има недостиг на средства за реализацията на обекти, за които има проекти. За Европа този недостиг е 4 трилиона евро. Това е огромна сума, осигуряването на която става именно чрез ПЧП“, каза инж. Качамаков и добави, че и в Европа, и в целия свят публично-частното партньорство е работещ модел. Според него без привличането на частен капитал трудно биха се осъществили всички планирани дейности. „ПЧП е много подходяща форма за реализирането на качествени проекти“, допълни инж. Любомир Качамаков.

В хода на дискусията инж. Джоргов продължи да представя плановете за развитието на общината през следващите години. Той подчерта, че ще се реализират множество проекти в областта на пътната и ВиК инфраструктурата. „Предстои да проведем среща с ръководството на ВиК оператора на територията на София-област, за да обсъдим какво се предвижда като инвестиции. С финансиране от Програма „Околна среда 2021-2027“ се планира модернизация на Пречиствателната станция за отпадни води в Самоков“, информира кметът. Той изтъкна, че

от територията на Самоков се водоснабдяват над 2 млн. души,

които са в няколко общини, сред които и СО. Инж. Ангел Джоргов посочи, че въпреки това в някои от селата в състава на община Самоков има проблем с водоснабдяването. „Имаме много вода, но потребителите са недоволни. Цената, която се заплаща, е доста висока и тя е обусловена от големите загуби по мрежата“, обясни инж. Джоргов. „Всички села в общината имат нужда от интервенции във водопроводната мрежа. Канализацията също не е на необходимото ниво. Към някои от населените ни места могат да заработят локални пречиствателни станции. В следващите години ще подготвяме такива проекти и ще търсим финансиране за реализирането им“, обяви той.

По отношение на състоянието на пътната инфраструктура инж. Джоргов заяви, че тя също се нуждае от модернизация. „Общината има няколко подготвени проекта за ремонт на различни трасета, за които предстои да обявим обществени поръчки. Трябва или сами да подготвяме проекти за ремонт на пътища, или да правим възлагания на инженеринг. Аз считам, че тази форма е работеща“, коментира инж. Джоргов и отново даде за пример Софийското метро, където изпълнителите работят на инженеринг. „90% от подземната железница в столицата са направени така. За мен това е един от най-успешните проекти в България, който има много добри резултати.

В инфраструктурното строителство инженерингът е най-добрият вариант“,

беше категоричен кметът на Самоков.

Инж. Джоргов разказа, че повечето училища в общината са с внедрени мерки за енергийна ефективност, и добави, че администрацията има намерение да се построят физкултурни салони в някои от учебните заведения.

Друг интересен проект на общината е реставрирането на сградата на Синагогата. Тя няма да функционира като молитвен дом, а ще бъде трансформирана в културен център и туристически обект. В зданието ще бъдат обособени изложбено пространство, музей и зала за събития. Ще бъде направена и паркова част, като стойността на всички дейности е около 8 млн. лв. Кметът на Самоков изрази надежда общината да реализира плановете си за Синагогата в следващите години.

Сред другите проекти, които ще се изпълняват в близко бъдеще, е изграждането на нов парк в близост до града.

На срещата бе коментирана и нуждата от корекция на р. Искър, която преминава през града. Инж. Джоргов поясни, че това е проект, който е изпълнен преди 70 години. „Имам много голямо желание да направим ремонт на праговете на реката. Това ще бъде една от основните ми задачи през 2024 г. Трудност при реализирането на такъв проект ще е намирането на камъни, подобни на тези, с които е направена корекцията в миналото, за да може да запазим автентичния вид на обекта“, разясни кметът на Самоков.

Дискусията продължи отново по темата за водоснабдяването на общината. В нея се включи Любомир Лобутов от „Лобутов“ ЕООД. „В рамките на общината влизат 25 населени места. 90% от тръбите са етернитови и те аварират. Другият проблем е свързан със състоянието на резервоарите за съхранение на вода, тъй като те не функционират. Ако те се оправят, водоснабдяването ще се подобри“, каза той. Главният архитект на Самоков Надежда Клинчева също взе отношение по темата. Тя обясни, че политическата нестабилност в страната в последните 2 години е оказала своето влияние за задълбочаване на проблемите. „Предходно ръководство на ВиК оператора ни възложи да направим ремонт на един от резервоарите като от него се изгради водопровод, който да подпомогне водоснабдяването в промишлената зона на Самоков и в ромския квартал. Направихме проектиране, но при смяна на ръководството на оператора проектът отпадна“, каза арх. Надежда Клинчева. Тя подчерта, че ВиК операторът трябва да посочи начина, по който да се осигури водоснабдяването на Самоков.

Инж. Джоргов заяви, че по негова информация от Програма „Околна среда 2021-2027“ за София-област ще бъдат отделени 107 млн. лв. От тях 5 млн. лв. се очаква да се отпуснат за модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води на Самоков. „Територията ни е огромна, броят на населените места също е голям и това е предпоставка, че имаме по-голяма нужда от средства за модернизиране на ВиК мрежата“, изтъкна инж. Ангел Джоргов. Той подчерта, че общината ще подготви ВиК проекти, за да може да кандидатства за финансиране пред всички възможни източници.

Представителите на строителните фирми от Самоков поставиха въпроса

за изработка на актуален подземен кадастър.

Те посочиха, че няма яснота къде какви подземни мрежи преминават, а ремонтите, които се извършват, са на парче и не се отразяват в документацията. Присъстващите подчертаха, че разчитат кметът на общината да реши натрупаните проблеми в тази сфера.

В края на събитието прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова благодари на Красимир Милушев и инж. Ангел Джоргов за домакинството на срещата, на инж. Терзиев и инж. Качамаков и представителите на фирмите за участието. Тя подчерта важното значение от провеждането на подобни срещи на бранша и местната власт, на които да се дискутират актуалните проблеми и да се задълбочава сътрудничеството. „Изданието на КСБ е естественият форум за провеждане на дискусиите по важните за строителния сектор теми и за търсенето на съвместни решения“, заяви Николова.