КСБ

Отличиха най-добрите сред софийските строители

ОП на КСБ - София, отбеляза Димитровден и връчи ежегодните си награди

По традиция в края на строителния сезон Областното представителство (ОП) на КСБ в София отбеляза Димитровден и връчи ежегодните си награди в конкурса „Най-добър строител”. Събитието се състоя на 31 октомври в хотел „Метрополитън“ и събра над 130 представители на фирми членове и партньори на най-голямата регионална структура на Камарата на строителите в България. Гост на празника беше зам.-кметът на Столичната община по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, а домакин - председателят на ОП на КСБ - София, инж. Любомир Качамаков, който е и зам.-председател на УС на КСБ. Церемонията уважи председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев. Организатор на събитието бе „Вестник Строител” ЕАД.

В началото инж. Качамаков приветства всички присъстващи с добре дошли и поздрави строителите за професионалния празник. Той определи 2023-та като динамична и наситена със събития година и благодари на членовете на ОП на КСБ – София, за активната им работа.

По време на церемонията инж. Любомир Качамаков и Дончо Барбалов заедно връчиха отличията на най-добрите сред софийските строители.

Инж. Илиян Терзиев и доц. д-р инж. Лъчезар Хрисчев, председател на УС на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) връчиха наградите за най-добър дипломен проект на абсолвент „строителен инженер“ от университети, подготвящи кадри за строителния сектор.

На празника на ОП на КСБ – София, присъстваха почетният председател на КСБ инж. Светослав Глосов, зам.-председателят на УС на Камарата инж. Иван Моллов, инж. Егмонт Якимов, член на ИБ и УС на КСБ, Апостол Глосов, член на УС на КСБ, инж. Благой Козарев, председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) на КСБ, Любомир Пейновски, председател на УС на Сдружение „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство” и председател на Съвета на директорите на „Строителна квалификация“ ЕАД, Димитър Копаров, директор на Дирекция „Организационна политика, международна дейност и управление на проекти“ в КСБ, Капка Асенова, финансов директор на КСБ, инж. Пламен Пергелов, председател на СД на в. „Строител“ и член на Комисията за ЦПРС, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“. Сред гостите бяха инж. Иван Станчев, изп. директор на „Автомагистрали“ ЕАД, Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на „Софийска вода“ АД, доц. д-р инж. Лъчезар Хрисчев, председател на УС на НТССБ, и акад. Ячко Иванов, зам.-председател на УС на НТССБ и член на ЦПРС. Събитието уважиха и председателят на УС на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков и членове на НКСВ.

„За ОП София изминалата година бе динамична и наситена със събития. Смея да твърдя, че аз и Областният съвет не само работихме активно за реализиране на политиките на Камарата, но и бяхме в основата на редица значими за софийските фирми и за бранша инициативи. Както и досега, наред с най-актуалните теми, свързани с индексацията на строителните договори, с измененията в законодателството, с решаване на проблема с липсата на кадри и квалификацията им, на вниманието на Областното представителство бяха и перспективите пред бранша – дигитализацията, въвеждането на иновации в строителния процес, използването на нови технологии и материали“, заяви инж. Качамаков и подчерта, че това са направленията, към които ОП София ще насочи усилията си и през следващата година.

„Черпейки опит и добри практики от европейските и международни организации, с които работим в добро сътрудничество, като CICA, FIEC, Build Europe, ще търсим и предлагаме най-добрите решения за бранша. Убеден съм, че ни предстои година, динамична и наситена със събития и надявам се с работа, която пожелавам да е добре и навреме заплатена“, завърши председателят на ОП на КСБ – София, и даде думата на Дончо Барбалов за приветствие.

Зам.-кметът на Столичната община поздрави софийските строители за празника и им пожела здраве и успехи.

„Всичко изградено в столицата се дължи на труда на строителите. Днес сред нас има фирми, които не работят само на територията на София. Искам да Ви поздравя както за всичко, което сте построили досега, така и за всичко, което ще изградите в бъдеще“, каза Дончо Барбалов.

Церемонията продължи с връчването на наградите на най-добрите строителни компании за 2022 г. в годишната класация на ОП София. В конкурса имат право да участват всички фирми, които са членове на Областното представителство, както и вписаните в ЦПРС, регистрирани на територията на град София или София-област. Преди обявяването на победителите инж. Любомир Качамаков припомни, че отличията

се връчват в 4 категории –

„Фирми с приход до 5 млн. лв.“, „Фирми с приход от 5 до 20 млн. лв.“, „Фирми с приход от 20 до 50 млн. лв.“ и „Фирми с приход над 50 млн. лв.“

„Тази година комисията в състав акад. Ячко Иванов, председател, и членове – инж. Борислава Ценева-Иванова и инж. Георги Спиридонов, имаха нелеката задача да разгледат подадените документи от компаниите. В ОП на КСБ - София, сме въвели критерии, които са много високи. Ние сме завишили изискванията. Опитали сме се да направим максимално тежка процедура, за да бъде по-сладка победата“, подчерта инж. Качамаков.

В категорията „Фирми с приход до 5 млн. лв.“ на първо място е ЕТ „Агро Атракт-Катя Дилова“. Втората награда в тази категория получи „Димстрой 5” ЕООД.

Най-високи показатели във „Фирми с приход от 5 до 20 млн. лв.“ е постигнало „Хидроинжект” ООД, което грабна първата награда. Вторият приз отиде при „Пътни настилки“ ЕООД. Тази година на третото място са класирани две фирми, тъй като те са оценени от журито с еднакъв брой точки. Отличията са за „Дедал-1995“ ООД и за „Бултермострой“ ЕООД.

В следващата категория „Фирми с приход от 20 до 50 млн. лв.“ на първо място се класира „ПМУ” АД. С втора награда бе удостоено „Елит Строителна Компания” ЕООД.

В най-голямата категория „Фирми с приход над 50 млн. лв.“ победител стана „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД. Със среброто бе отличено „Геострой” АД.

След награждаването на най-добрите софийски строители церемонията продължи с

традиционните отличия на ОП София и НТССБ за бъдещи инженери, които предстои да се влеят в сектора.

Инж. Любомир Качамаков поясни, че студентите магистри са от Университета по архитектура, строителство и геодезия, ВТУ „Тодор Каблешков“ и ВСУ „Любен Каравелов“ и получават признание за техните усилия за подготовка и защита на най-добър дипломен проект. Председателят на ОП София покани на сцената доц. Лъчезар Хрисчев, за да представи наградените, и инж. Илиян Терзиев, за да им връчи отличията.

Георги Коджабашев получи трета награда. Призът за второ място отиде при инж. Хана Ангелова. ОП София и НТССБ присъдиха две първи места – на Мария Георгиева и Миглена Сотирова.

След като раздаде призовете, председателят на УС на КСБ пожела на отличените студенти здраве и успехи. „Чакаме Ви да се влеете в редиците на строителния бранш и да получите удовлетворение от своята реализация“, добави инж. Терзиев. Той поздрави колегите си за Деня на строителя. „Честит празник на всички, бъдете живи и здрави! Продължавайте да работите все така упорито и всеотдайно, независимо от трудностите, пред които се изправяме“, заяви инж. Терзиев.

На финала на официалната част инж. Любомир Качамаков поздрави всички отличени фирми за това, че с професионализма и качеството на своята работа напълно заслужено са спечелили доверието и уважението на възложители, партньори и колеги. „На наградените и на всички присъстващи пожелавам да продължават да изграждат обекти, които променят визията на София и я правят модерна европейска столица“, каза председателят на ОП на КСБ - София.

След това за доброто настроение на гостите се погрижи Симона Загорова.